تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۸۷ • چاپ کنید    

سيد علي اصغر کردستانی

سيد علي اصغر در سال 1260 شمسي از يك خانواده مذهبی در روستاي صلوات آباد، سنندج به دنیا آمد. دوران كودكي رادر دامن پر مهر والدين ودر طبیعت زیبای کردستان روح لطیف خود را پرورش داد. زیبائی و لطافت طبیعت کردستان تاثیر بزرگی بر کارهای او داشته است.

Download it Here!



سید با آوايي زلال تر از آب چشمه ها و لطيف تر از برگ گلهاي نيلوفر به نغمه خواني پرداخت شيوايي لحن وموزوني ومحزوني صداي سيد چنان دلنشين و گيرا بود كه اهالي منطقه وي را داوود ثاني لقب داده بودند. سيد نظام الدين پدر سيد علي اصغر كه خود از مردان مشهور ديني بود سيد را به شهر آورد ودر مسجد دار الحسان به مكتب شيخ عبد المومن پدر ايت الله مردوخ شپرد تا از محضر ايشان كسب دانش مذهبی نماید وقرائت صحيح قرآن را بيا موزد.


سید علی اضغر کردستانی



سيد ساليان درازي از عمر خود را به فراگيري قرآن پرداخت و بعد از مدتي در قرائت استادي بي نظير شد، چنانكه آوازه او از مرز ها در گذشت و بنا به روايتي يك بار نيز جهت قرائت قران به مصر دعوت شد ولي به دليل ناخوشي پدر از رفتن صرف نظر كرد پدر بارها اورا از خواندن آوازهای کردی در ملا عام منع و سر زنش كرده بود و سيد با كمال احترام در جواب پدر گفته بود: انچه نعمت خداست به همه تعلق دارد و نبايد انرا از مردم دريغ كرد و اگر خواندن الحان از روي حقيقت و دستي به جانب معنويات باشد مانند صداي پرندگان خالي از محرمات خواهد بود حاج سيد عبد الله بابا شهابي پسر بزرگ سيد كه حدود هفتاد سال دارد ميگويد: مرحوم پدرم با وجود اينكه هرگز نزد استادي تعليم نديده بود مع الوصف عموم دستگاهها و مقامات موسيقي ايراني را مي شناخت و انچه را مي خواند يا موسيقي اصيل كردي بود و يا خود بر اساس موسيقي اصيل كردي مي ساخت واجرا مي كرد، اشعاري هم كه مي خواند يا اشعار فولكلور متداول محلي بود و يا از ديوان شاعران مانند مولوي كرد وفايي مهابادي يا طاهر بگ جاف و يا بابا طاهر همداني انتخاب مي كرد انچه از صداي سيد و نحوه اجراي آهنگهايش مشخص است اين است كه سيد به طور مسلم موسيقي ايراني را مي شناخته است اما چگونه ودر كجا و با چه امكاناتي به اين شناخت رسيده است جاي بحث و گفتگو است چون رسانه هاي گروهي در ان زمان وجود نداشته اند طبق نوشته اقاي عباس كمندي چون در ان زمان وقبل از رفتن سيد به تهران سنندج مدت يكسال تبعيد گاه عارف قزويني شاعر و ترانه سراي معروف ايران بود و چون عارف به منزل خوانين سنندج رفت و امد داشت مسلما صداي سيد از نظر عارف مكتوم نمانده و احتمالا جلساتي با هم داشته اند و چون با توجه به نوع تحريرات صداي سيد وشباهت آن به آهنگهاي عارف قزويني به احتمال قوي سيد موسيقي را از عارف آموخته ويا حد اقل نحوه صوت پردازي سيد بدون دخالت عارف نبوده است واگر غير اين باشد سيد خود ابداع كننده اين سبك در موسيقي كردي است. نحوه پرداخت تحريرات ريز و مكرر وكش دادن صدا در نهايت جمله ها مختص خود سيد علي اصغر است

و اين سبك خوانندگي بجز در زادگاهش صلوات آباد محل ومكان ديگري در كردستان ندارد.

استاد سيد علي اصغركردستاني آهنگهاي اصيل كردي زمان خود را به سبك خود خوانده است وبا تحريرات

ريز صدا بر ملودي آنها افزوده است آهنگها عبارتند از:

صداي زير وبم(سه گاه ) غم انگيز(شعر بابا طاهر) يار غزال(بيات ترك) زردي خزان(بيات ترك) و

غم انگيز(افشاري) كورته بالا (دشتي)و دردي هجران و رفيقاني طريقت و نابي هي نابي وهر وه ك بازو بن

كه بعضي از اين آثار توسط خوانندگان فعلي باز خواني شده است از جمله كاست زردي خزان كاري از ارسلان كامكار و قسمتي ازكاست فلك باخه وان با صداي سيد جلا ل الدين محمديان و نيز تصنيف هاي دردي هجران و رفيقاني طريقت و هر وه ك با زو بن را در اين اواخر خواننده بسيار توانا زنده ياد استاد حشمت اله لر نژاد اجرا كرده كه در خور تحسين مي باشد.

ساز هاي كه سيد علي اصغر را در تمام آهنگها همراهي كرده اندعبارتند از: تار، كمانچه، فلوت و ضرب

صفحات گرامافونی سيد در طول زمان به علت دست به دست شدن تعدادي از آنها از بين رفته و مابقي كه حدود 13 آهنگ است بعد از تاسيس راديو سنندج در سال 1327 جهت استفاده عموم كپي برداري شده و در آرشیو رادیو می باشد.

استاد علي اصغر كردستاني خواننده بزرگ واز افتخارات مردم كرد نشين در سال 1315 شمسي در زادگاهش

روستاي صلوات اباد چشم از جهان فرو بست اما صداي گرمش تا ابد نوازش گر گوش و جان مردم كرد زبان خواهد بود. از سید دو پسر و دو دختر باقي مانده اند كه به بابا شهابي معروفند.

سید علی اصغر کردستانی هم دوره قمرالملوک وزیری . هنرمندی حنجره طلایی. در این برنامه با هنرمند و محقق عباس کمندی که اثری تحقیقی در مورد سید علی اصغر تالیف کرده است مصاحبه شده است. کیفیت پایین تصنیف های سید علی اصغر به این دلیل است که از صفحه گرامافون دریافت شده است.

منبع : كتاب موسيقي كرمانشاه
عباس کمندی

سایت های کردی


Download it Here!



نظر بدهید

(نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.)


(نشانی ایمیل‌تان نزد ما مانده، منتشر نمی‌شود)



موضوعات
آرشیو ماهانه